tisdag 30 november 2010

Jul på Låven

Igår kväll var vi ju på ett upplägg hos familjen Ullsrød i Aremark som de kallade Jul på Låven. Först var vi inne i ladugården och hälsade på alla kor- några stora, några små och många ENORMA! (jag hade glömt bort hur stor en ko är egentligen). Hela ladugården är automatiserad och korna har en sån där kul borste som de ställer sig under och som startar när de vill bli kliade på ryggen : ) Värsta spaanläggningen ; ). Det häftigaste hos korna var nog ändå att alla kor hade ett halsband med en liten dator på, så när de ville bli mjölkade gick de in i ett litet rum (eller ställde sig på kö utanför- hihi), där halsbandet lästes av och var det mer än 6 timmar sedan de blev mjölkade sist, så kom "mjölkarmen" ut- spenor tvättades och sugkopparna åkte på en efter en; helt automatiskt! Snacka om frihet för en mjölkko : )) Hade de nyss blivit mjölkade eller skulle ha en kalv, så blev de bara förvisade ut ur rummet!
Barnen tyckte ju att detta var hur häftigt som helst! Adele gick runt och klappade på stora och små och hon som totalt älskar djur var ju i himmelriket ; ) Hon var med när de stora fick mat och när de små kalvarna fick sina "flaskor" med mjölkersättning! Ida tyckte också att det var häftigt, men när en ko slickade på hennes overall och hon fick "ko-slem" på sig aktade hon sig noga för att gå för nära en gång till! Hon var också lite bekymrad över att det luktade så starkt bajs, och de blå plasttossorna fick mamma ta av, eftersom hon inte ville få bajs på fingrarna- ja, det är väl Ida i ett nötskal det! Selma satt på ryggen till Håvard och tittade tyst och stort på allting- vad hon tänkte var lite svåravläst ; )
Efter turen i ladugården gick på upp på logen/låven och där fick vi varm choklad, nybakade sveler (en typ av tjock pannkaka som fru Ullsrød bakar) med hemmagjort sylt! Detta åt vi, medan det lästes julsaga : ) Efteråt skulle det dansas runt granen, men då kände vi att vi fick bryta upp och åka hem på grund av tiden. Började märka på både Ida och Selma att klockan var över läggdags! Men nästa år kommer vi igen : )) Tusen tack för en superkväll familjen Ullsrød och tack för ett bra initiativ Linda!!










Inga kommentarer: